De Leukste Hotels, - B&B's - Villa's en - Vakantiehuizen voor het Weekend!

Anti Cool: Ian Schrager gooit het roer weer om


Hm, van de nu 60 jarige New Yorker Ian Schrager weet ik eigenlijk niet zeker of hij iets met bootjes heeft. Anoushka Hempel, oftewel Lady Weinberg, heeft het wel, ze ontwerpt ze. Philippe Starck heeft het ook. Ook hij ontwerpt ze. Ian Schrager heeft vele jaren samengewerkt met Philippe Starck. Ik neem dus aan dat hij ook iets met bootjes heeft. Vandaar de titel. Het is in ieder geval een man van theater en sterke en vernieuwende concepten.

In de jaren ’70 en begin jaren ’80 opent en runt hij roemruchte nachtclubs, Studio 54 en Palladium, waar the rich and famous zich verpozen. Daar wordt het fenomeen DJ geboren.

Vervolgens gooide Ian Schrager het roer om en begint hij een hotel.
In 1984 opende hij Morgans in New York City, “Home away from Home” en richtte hij Ian Schrager Hotels op, nu bekend als de Morgans Hotelgroup. Morgans geldt als het het eerste Boutique Hotel. Daarop volgden onder andere Royalton, NYC, “Hotel as theater”, dat tegelijk Philippe Starck op de kaart zet als hotelontwerper, Hudson, NYC, “Hotel as Lifestyle”, Sanderson, Londen, “Lavish Urban Spa”, Sint Martenslane, Londen, “Urban Resort Reinvented“, Mondrian, West Hollywood (LA), “Sophisticated Modern Urban Resort” en Delano, Miami, “Casual Chic Urban Resort” van zijn hand en die van Starck.

Medio 2005 treedt Schrager terug als CEO van Morgans Hotelgroup, maar blijft er met een lucratief contract (gebruik luxe prive jet, luxe auto, luxe secretaresse en vrij logeren bij de 9 hotels van de groep) aan verbonden als adviseur en als aandeelhouder(?). Het feit dat zijn imperium een dip doormaakt als gevolg van 9/11 en het feit dat mega hotelconsortia zich ook in de strijdt werpen om de gunsten van de hip en famous gasten zal daar niet vreemd aan zijn. Tot en met 2005 rapporteert Morgans Hotelgoup forse verliezen. Het eerste halfjaar van 2006 gaat het na een financiele reorganisatie met IPO beter. De betrokkenheid van Schrager na de financiele reorganisatie is niet helemaal duidelijk.

Nu heeft Ian Schrager zelf via zijn nieuwe Ian Schrager Company weer het roer omgegooid met zijn nieuwste design hotel dat deze week werd geopend in New York City:
schnslide1.jpgschnslide3.jpgschnslide6.jpg
De Gramercy Park Hotel.

Nu eens niet het strakke chique en soms tegendraadse van Philippe Starck, maar het “Anti Cool”, “Bohemian Eclectic” van Julian Schnabel, schilder, beeldhouwer, filmdirector en muziekant.

Volgens Schrager werd het eens tijd voor iets anders dan het inmiddels vele malen gekopieerde en dus afgezaagde “Boutique”, “Home Away From Home”, “hip” enzovoort. Tja, als je goed kijkt naar de koperen nageltjes op de stoel waarop hij zit, heeft de stijl wel weer iets weg van die van Garcia’s Costes, L’Hotel en Des Indes….en de stijl die goldt tussen ruwweg 1850 en 1890….een stijl die hier in Nederland gewoon Eclectisch heet…..

Daarnaast stort hij zich op het ontwikkelen van zeer luxe appartementen. Een project staat naast het Gramercy Park Hotel. De eigenaren van de zeer luxe en dure appartementen kunnen, indien ze dat willen, gebruik maken van de hotelfaciliteiten. Een fenomeen dat we ook bij andere grotere hotels zien.

Kijk hier naar een video interview met hem over de condos die hij naast het Granmercy Park Hotel ontwikkelt. Als ik naar de stem en het verhaal luister, moet ik onwillekeurig aan The Godfather denken.

Ook grappig om te zien dat Ian de omgekeerde ontwikkeling doormaakt, van nachtclubeigenaar via hotelier naar vastgoed tycoon, terwijl het vaak andersom is, de vastgoedjongen die een hotel begint, althans het ontwikkelt en bouwt en dan een hotelier laat runnen.

Vorige

Bath with A View (2)/ Wij in de wei op de wei….

Volgende

Gaan Podcasts, Vodcasts en IPods de traditionele stadsgidsen vervangen?

  1. Ik vind die Ian Schrager wel een interessant figuur, kijken wat ie nu weer gaat doen. Tja nu alle gevestigde hotelketens ook hun eigen disign aanpak hebben wordt het allemaal toch snel heeel ‘boring’. De tijd dat iederen in een hotelkamer wilde zitten als een ‘drugdealers home’ uit Miami Vice is nu toch wel echt voorbij.

    Het leuke van de kleinere weekendhotels is juist dat ze hun eigen stijl hebben (volgend de voorkeur van de eigenaar), beter zelf een tijdloze eigen stijl ontwikkelen dan slaafs iets volgen wat eigenlijk al weer uit de mode is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén