De boekdrukkunst werd volgens de Duitsers door Gutenberg uitgevonden en volgens de rest van de wereld (lees Nederland) door Laurens Jansz Costers. Het geschil wordt verklaard door het feit dat vaak in dezelfde periode op verschillende plaatsen hetzelfde idee ontstaat.

Zo begon in april 2006, ongeveer gelijk met “onze” Amsterdamse Audio City Tours waarover ik hier al schreef, in Brussel het bedrijfje I Audio Guide met het aanbieden van free audio tours. Een heel ander business model: I Audio Guide biedt de basis tours gratisch aan en zal voor het inkomen wel van het tegen betaling verstrekken van extra content, van sponsoring en van advertising afhankelijk zijn.

Een andere Belg, Frank De Graeve, heeft onlangs de site Pod Guides gelanceerd vanuit een community gedachte: Je mag gratisch content downloaden, maar upload dan zelf alsjeblieft ook wat content.

Audisseyguides, iJourneys, iToors en Soundwalks zijn andere startups.

Notes from Spain heeft een aantal Spaanse podcasts.

Het Nederlandse Igo biedt een tour samen met een Segway aan om Amsterdam of Rotterdam op de door hen verhuurde Segway te verkennen. Lijkt me tof! (Bron:Bright.nl). Overigens krijgt de Segway meer en meer erkenning, nu ook de marechaussee op Schiphol er 5 heeft aangeschaft met zwaailicht en sirene en al.

Met de productie van podcasts houden zich ook bezig:

Podcasts hebben boven gedrukte gidsen het voordeel dat normaliter je niet al wandelend je stadsgids loopt te lezen. Aan de andere kant denk ik dat we nog even moeten wachten totdat iemand de ultieme functionaliteit ontwikkelt, waarbij de informatie in stukjes wordt gehakt met goede navigatie mogelijkheden. Eigenlijk moeten ze gekoppeld worden aan de City Navigator, zodat je snel kunt schakelen: “Ik ben nu hier en ik wil een museum zien. Waar is het museum en vertel er eens wat over. Welke exposities lopen er nu?” of: “Waar zijn de dichtsbijzijnde Schoenenzaken en hoe kom ik er het snelst?”

Naarmate er meer leveranciers van gratisch content komen, zullen de traditionele gedrukte gidsen het moeilijker krijgen, denk ik. Evenzo zullen de gidsen van vlees en bloed het moeilijker krijgen. Aan de andere kant zullen er net zoals bij het boeken van vakanties nog steeds mensen blijven bestaan die graag door iemand van vlees en bloed bij de hand genomen worden.

Slotvraag: Waar blijven de Nederlandse Toeristen instellingen, overheden en bedrijven uit de touristische sector? Blijven ze weer lekker achterover leunen en achteraan lopen?