Zoals beloofd in mijn vorige post een overzicht van waar we nu staan met weekendhotel.

Het belangrijkste nieuws dit jaar zit hem in de aantallen. Ik ben nog steeds verrast door het aantal hotels en vooral b&b’s dat zich bij Weekendhotel aanmeldt. Het gaat maar door!

  • We hebben nu ruim 1600 adressen op onze website.
  • 750 deelnemers zijn ook daadwerkelijk abonnee (d.w.z. adressen die betalen voor een plus of basisabonnement).
  • Vorig jaar hadden we 500 abonnees, nu 750.
  • In een jaar een stijging van 50% !
  • Ook het bezoek aan onze website neemt nog steeds toe. Topdag in 2007 was 30 juli met 7.972 bezoekers.

Redactioneel gingen we op de bekende wijze verder. Onze mysteryguests bleven weer hier en daar slapen en voegden 6 weekendreports toe aan ons overzicht (we hebben nu totaal 52 weekendreports op onze website). Hoogste score – een negen – was ditmaal voor een b&b in Antwerpen (Boulevard Leopold).

Onze Weekendhotelgids die wij samen met uitgeverij Mo media hebben uitgegeven is nu bijna overal uitverkocht. De eerste druk was al in 2006 uitverkocht, de 2e druk loopt nu op zijn einde. Uiteindelijk zijn er 15.000 exemplaren verkocht! Of er een vervolg komt is nog onduidelijk (hangt van de plannen van de uitgever af).

Op onze website hebben we wat geexperimenteerd met video (iets waar we waarschijnlijk niet mee verder gaan, er zijn maar weinig weekendhotels die video beschikbaar hebben).

Belangrijkste toevoeging op onze website is de zoekoptie op beschikbaarheid. Men kan nu zoeken op datum en zien wie er nog beschikbaarheid heeft. Zoekers maken hier veel gebruik van.

Vervolgens kunnen ze via onze handige “email de eigenaar” service de eigenaar voor die data aanschrijven. Hotels die aangesloten zijn bij de boekingservice van hoteliers.nl zijn zelfs via onze website online te boeken.

Ruim 400 hotels houden op weekendhotel hun beschikbaarheidsgegevens bij. De b&b’s doen dit handmatig via onze “kamers vrij” kalender. De meeste grotere hotels hoeven dit niet meer zelf met de hand bij te houden, wij updaten hun kalenders nu automatisch o.b.v. een connectie die we hebben gemaakt met de database van hoteliers.nl. Deze optie komt nu ook langzaam binnen bereik van de kleinere hotels en b&b’s.

Meer hierover in mijn volgende post waar ik zal kijken naar de trends in weekendhotelland op het gebied van hotel- en b&b-formules, hotelwebsites en “travelportals” op het internet.