Het Rijks Vastgoedbedrijf biedt bij inschrijving te koop aan de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht.

Toegegeven: Het is te groot voor een mum and dad B&B en zal wat kosten, maar het lijkt mij een ideale plek voor bijvoorbeeld een hostel dat dan spartaanse overnachtingen kan aanbieden. Dan hoef je er echt weinig aan te doen, want het is best nog in redelijke staat.

Het monumentale complex is een ontwerp van Isaäc Warnsinck en A.J. van Gendt uit 1851-1852. De vleugelgevangenis heeft een kruisvormige opzet, waarbij één vleugel tot administratie- en directiegebouw diende en de overige waren ingericht als cellenvleugels. Naderhand is de gevangenis uitgebreid, onder andere in 1903 met een kerkgebouw naar ontwerp van Willem C. Metzelaar. In 2001 heeft de toenmalige Rijksgebouwendienst een ingrijpende restauratie van het gevangeniscomplex afgerond.

Het ontwerp voor de ombouw van strafgevangenis tot bajes voor de gerechtelijke opvang van verslaafden en stadsgevangenis kwam begin deze eeuw van de hand van Rijksgebouwendienst-architect Marc van Roosmalen. Hij liet zich hierbij inspireren door de ruimtelijkheid en sfeer uit de tijd van oplevering van de gevangenis. Het complex is sinds 2015 in tijdelijk beheer bij De Vrije Wolf die er startende ondernemers en zzp’ers huisvest. Ook worden er diverse (culturele) evenementen en festivals georganiseerd. Deze succesvolle tijdelijke invulling geeft de veelzijdige potentie van het complex goed weer.

Bezoek de interactieve webpagina van het gevangeniscomplex. U vindt hier in tekst en beeld een overzicht van de gebouwen en het terrein. Ook treft u impressies aan van toekomstige mogelijkheden voor het complex.

Belangrijke data
• 17 maart 2020: start openbare verkoop
• 14 september 2020: inleveren aanmeldingsformulier met referentieobjecten en visie
• 19 januari 2021: inleveren uitgewerkte projectvisie
• 22 maart 2021: uitbrengen biedingen (onvoorwaardelijk)
• 31 mei 2021 (in beginsel): gunning

In sanitair is al voorzien:

Ik groet U!
~~~
Happy Hotelier